söndag 30 september 2007

Är Burma redan bort glömt?

Demostrationerna har minskat och så har medias uppmärksamhet. Har media redan glömt bort Burma? Läser man dagens nummer i svenska media så får man skrolla långt ner på sidan för att hitta något om Burma. Återigen är "10 bantnings tips", senaste uppdateringen från "Idol" det som toppar svenska nyheter.
När demostrationerna startade i Burma så agerade media som om detta var en stor chock, som om protesterna mot juntan kom från ingenstans. Detta visar ju bara hur ignoranta svensk media har varit gentemot Burma. Att demostrationerna var något stort i Burmas moderna historia är självklart. Men att det var oväntat - visar bara på okunnighet.
Att nyheter från Burma inte kan vara på första sidan hela tiden är förstårligt, men att endast några notiser kommer in med månader i mellan är oförlåtligt.
Demostrationerna i Sverige i stöd för demokratikampen i Burma visar att människor i Sverige bryr sig - dem är intresserade om vad som händer i världen.
Svensk media under lång tid missbrukat sitt ansvar mot sina medborgare, media ska fungera som informanter för sin befolkning. Under lång tid har vi fått information över hur vi ska se ut, vad vi inte ska äta och kändisars senaste upptåg varit. Om det handlat om att man dumförklarat sin befolkning kan endast dem svara på. Men att vi inte skulle köpa lika mycket tidningar om det faktiskt stod nyheter i dem tror jag inte på. Demostrationerna i Sverige visar vilken makt media har, dem rapporterar och vi agerar!

Jag hoppas innerligt att rapporteringen fortsätter så att Burmas befolkning inte blir bortglömd återigen.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Carro!

Hoppas ni har det bra där nere (under omständigheterna). Här hemma har vi stått utanför bokmässan och skramlat, vi fick in en hel del. Keep up the good work!

johannes @ bios politikos