söndag 25 november 2007

Tazaunmonn Festival




Igår var det Tazaunmonn festiva!! Alla tjejerna och jag hoppa in i en bil och begav oss till gränsen mellan Burma och Thailand. Det är en buddistisk festival där man firar fullmånen. Väl framme vid gränsen möttes man av ett hav av folk, tror hela Mae Sot fanns på plats. Eftersom Thai:are också firar festivalen var det lite av en dag av undantag, polisen tittade åt andra hållet och arresternade inga burmeser. Det var helt enkelt fest och alla väldigt glada.

Vägen fram till floden var fullt med försäljare, mat och ett litet Tivoli. Traditionen är att man går ner till floden tänder ett ljus och skickar iväg det ut på floden samtidigt som man ber till Buddha om god hälsa. Det var en väldigt vacker syn med alla ljus flytandes på floden. Vi stod vid floden på Thailands sida och vi kunde titta över till Burma och se lika många burmeser stå på andra sidan floden. Tjejerna va jätte glada över att kunna fira, men samtidigt såg man en stor sorg när dem tittade över till sitt eget land, sitt land dem förlorat, sitt land som dem inte vet nästa gång dem kommer se.

Efter ljussättningen begav vi oss till Tivolit och åkte en liten liten Bergochdalbana, Nyckelpigan på Liseberg framstår som Hangover. Men kul var det - tjejerna var i extas!

Helt enkelt en fantastisk upplevelse!

2 kommentarer:

Anonym sa...

så mysigt o läsa om vad du gör...har blivit lite allergisk mot bloggandet men håller bestämt kvar vid din!! kram

Catti Ullström sa...

Visst är det tragiskt att se skillnaden mellan firandet på den thailändska resp. den burmeiska sidan!? Så fyllt av ljus och fest på ena sidan och så mörkt och tyst på den andra. Rätt talande.

Angående kylan... det kommer bli kallare och kallare nu... jag hade både mössa, jacka och halsduk när vi firande karen new year förra året!

Appropå det, be Eh Paw ordna så ni får fira karen new year i karen state. Även det lite tragiskt, men väl värt det.

Ha det gott